Heinäkuun luonto on ihastuttavan kypsä ja lempeä. Auringon valo on pysyvää, ei enää kevään häikäisevää kirkkautta, vaan tuttua ja lämmintä valoa. Tuntuu kuin olisimme jo sopeutuneet valoon – siihen, mikä vielä keväällä sai meidät siristelemään silmiämme. Keväällä valo saattoi tuntua sokeeraavalta, mutta nyt se on meille luonnollinen. Eli tottumuksella on voimaa, joka on tuttua ja siten se kannattelee – tai tottumus voi myös kaventaa. Voimme tottua ajattelemaan asioita tietyllä tavalla – niin, ettemme enää edes huomaa, että näkökulmaa voisi vaihtaa.
Ajatusjoogan ydinoivallus on, että jokainen ajatus muuttaa ihmistä viitoittamaansa suuntaan.
Ajatusjoogan ydinasia on, että ajatus ei ole pelkkä sisäinen mentaalinen tapahtuma,
vaan sillä on todellisuutta muovaavaa luovaa voimaa.
Ajatus on ihmiselle upea voimavara. Ajatusjoogan harjoittaja oppii ottamaan ajatuksen luovan voiman käyttöönsä kaikkien parhaaksi.
Ensin on ajatus. Ihmisen todellisuudessa ajatus vaikuttaa havaintoihin. Havainto luo kokemuksen, joka luo näkökulman. Näkökulma muokkaa jälleen ajatusta, ja uusi havainto vaikuttaa tunteisiin ja valintoihin – ja sitä kautta kokemaamme todellisuuteen. Josta syntyy taas uusi ajatus. Näin ihminen elää kehässä, joka synnyttää näkökulmia todellisuuteen.
Kuvitellaan tilanne, jossa joku keskeyttää sinut jatkuvasti keskustelussa.
Sinulla saattaa olla ajatus, havainto ja kokemus, jonka mukaisesti reagoit ja muodostat näkökulman tilanteeseen: "Miksei tuo kuuntele minua ja anna puheenvuoroa, onpas ärsyttävää!"
Mutta! - Voisimme ajatella myös: "Tässä on ihminen, joka kaipaa tulla kuulluksi. Tämä tilanne on rakkauden pyyntö. Voin olla hänelle rauhan peili. Hengitän syvään, olen läsnä hänelle."
Tällä tavalla toimiessamme, ajatuksen ja näkökulman muutoksella kohtaamisen energia muuttuu täysin. Energiaolentoina me kaikki reagoimme toistemme energiatilaan. Näkökulma on energiatila. Eli käsillä oleva aiheemme on todella tärkeä!
Ajatusjoogan harjoittajalle näkökulma on tietoinen valinta siitä, mistä käsin hän katsoo elämän ja maailman tapahtumia ja miten suhtautuu itseensä, toisiin ja elämään.
Näkökulma voisi olla pelkästään katsantokanta, mielipide tai asenne. Niitäkin tarvitaan. Karkeasti tarkasteltuna ihminen voi ajatella ja toimia egon suppeasta ja itsekeskeisestä näkökulmasta. Hän ei edes huomaa katsovansa asioita kapeasti, koska on tottunut katsomaan niin. Ajatus, joka joskus oli rehellinen havainto, onkin jäänyt elämään pysyvänä uskomuksena – ehkä varovaisuutena, pelkona tai puolustautumisena. Meillä kaikilla on tällaisia turvaa tuovia uskomuksia ja sen mukaisia käyttäytymismalleja. Niillä on tehtävänsä, mutta silloin kun ne rajoittavat henkistä kasvua, on aika muuttaa näkökulmaa.
Ajatusjoogan harjoittajina opimme ja avaudumme katsomaan asioita laajemmasta näkökulmasta.
Kirjeopisto Vian rajajoogan kurssi, joka sisältää ajatusjoogamenetelmän, opettaa katsomaan korkeammasta, Ikuisen Itsen näkökulmasta, joka on laaja-alainen, kausaliteetit ymmärtävä ja ajan ylittävä näkökulma.
Ikuisen Itsen näkökulman omaksumiseksi tarvitsemme kuitenkin ensin erotus- ja analysointikyvyn kehittymistä.
Erotuskyky on meissä kuin viisas opas, joka osoittaa: "tämä on polku kirkastuksen vuorelle – tuo toinen vie harhaan."
Hyvin kehittynyt analysointikyky tutkii jatkuvasti matkamme karttaa ja suuntaa kulkuamme oikeaan.
Erotuskyky, viveka, on ollut rajajoogan tien kulkijan matkasauvana jo ammoisista ajoista lähtien. Se mainitaan muun muassa rajajoogan klassikkoteoksessa Patanjalin Yogasutrassa, joka on kirjoitettu noin 2000 vuotta sitten. Viveka tarkoittaa kohteen todellisen olemuksen tunnistamista. Sitä tarvitsemme edelleen kyetäksemme katsomaan asioita eri näkökulmista ja myös eri tajunnantasoilta käsin.
Mitä tarkoittaa katsominen eri tajunnantasoilta käsin? Kirjoitin tästä huhtikuun 2025 Ajatusjoogan Tie blogissa. https://www.ajatusjooga.fi/oikeanlainen-ajattelutapa---tie-sisiseen-rauhaan-ja-yhteiseen-hyvn
Kirjeopisto Vian rajajoogankurssissa ihmisen henkinen rakenne kuvataan kerroksittaisena mallina:
Tajunnantasomallin avulla voit oppia ymmärtämään itseäsi, ihmisten toimintaa, ympäristöä ja sitä, miten todellisuutemme on rakentunut ja miten se toimii. Myös näkökulmasi muuttuu sen mukaisesti, millä tasolla tajuntasi on.
Ajattele tajunnantasoja kerrostalona. Fyysinen taso edustaa katutasoa ja ylin taso kattohuoneistoa. Minkälainen näkymä, toisin sanoen näkökulma, avautuu sinulle riippuen siitä, missä kerroksessa asut? Jos elät vain katutasossa etkä koskaan ole nähnyt mitään muuta, on sinun vaikea ymmärtää, millainen näkymä avautuu kattohuoneistosta. Ja vastaavasti jos oleilet jatkuvasti vain kattohuoneistossa, sinulle voi olla vaikeaa ymmärtää, miltä tuntuu asua katutasolla kaiken liikenteen ja hälinän keskellä. Molempia, ja myös kaikkia, näköaloja siis tarvitaan, jotta voi ymmärtää koko näkymää. Siksi tajunnan hierarkkinen malli ei tarkoita arvottamista vaan tapaa katsoa ja kokea maailma. Eri tasot ovat myös näkökulmia. Näkökulman vaihtamisen taito on juurikin tajunnan liikettä näillä tasoilla ja tietoisuutta siitä. Kirjeopisto Vian rajajoogan kurssin kymmenennessä opetuskirjeessä opetetaan taito liikkua tietoisesti eri tajunnatasoilla.
Erotuskyky tarkoittaa kykyä nähdä, mikä on todellista ja mikä ei, mikä on olennaista ja mikä epäolennaista. Se on yksi tärkeimmistä henkisistä kyvyistä. Erotamme todellisen Itsen äänen egon äänestä, tunnistamme pysyvän katoavasta, erotamme Valon varjosta. Osaamme yhdistää tietoisuutemme yhä korkeammille tajunnantasoille, kun ensin opimme erottamaan tajunnantasojen ominaisuudet toisistaan.
Tietääkseni vanhassa rajajoogatraditiossa ei ole suoraan mainittu analysointikyvyn tietoisesta kehittämisestä eikä ohjata sen kehittämiseen. Mutta analysointikyky on modernille jooganharjoittajalle tärkeä kyky, ja sen kehittymistä pidetäänkin Kirjeopisto Vian rajajoogan kurssissa tärkeänä.
On hyvä ymmärtää se, milloin henkisen tien kulkemiseen ja joogan harjoittamiseen on harjoitus- ja elämäntapaohjeet annettu. Monet vanhat rajajoogan opetukset ovat toki universaaleja ja ajattomia. Mutta on myös huomattava, että ihmisen tajunta ja kyky tutkia omaa tietoisuuttaan on kehittynyt ajan saatossa. Nyt meidän tulee tutkia rajajoogaa nykyajan ihmisen näkökulmasta, joka ottaa huomioon paitsi ihmisen haasteet myös mahdollisuudet ja kyvyt. Henkinen evoluutio ja tietoisuuden kehitys ovat onneksemme menneet eteenpäin.
Mihin rajajooganharjoittaja sitten tarvitsee analysointikykyä? Eikös se ole vain rationaalista toimintaa, joka henkisen ihmisen pitäisi jättää sivuun kokeakseen jotain ”henkistä”? Tämä on virheellinen käsitys, - sellainen, jossa erotuskyky ei aivan toimi. Nykyajan ihmisen henkistä kehitystä edistävä ominaisuus on kirkas rationaalisuus. Tavanomaista rationaalisuutta pitääkin jalostaa, jotta ihminen voi sen ylittää ja päästä sitä vielä korkeammille kehityksen tasoille. Jooga on mielen muunteluiden ehkäisemistä, sanoo rajajoogamestari Patanjali. Miten voisitkaan ehkäistä mielen muunteluita, jos sinulla ei olisi kehittynyttä analysointikykyä, jonka avulla pystyt analysoimaan sisäisiä tapahtumiasi?
Ajatusjoogamenetelmässä analysointikyky on kykyä tarkastella ja jäsentää omaa sisäistä todellisuutta, ajattelua ja toimintaa. Analysointikyky on asioiden jäsentämistä, erittelemistä ja tutkimista. Vain siten voi tapahtua tietoista muutosta ja luonteen jalostumista, mikä on henkisen kehityksen ydintavoite. Eettisesti oikealla tavalla toimiva ihminen tarvitsee analysointikykyä.
Ajatusjoogaa harjoittamalla opettelet tunnistamaan ajatuksia: mitkä ajatukset ovat rakentavia, mitkä hajottavia? Mitkä tukevat yhteyttä korkeampaan Minään, mitkä vievät pois siitä? Analysointikyky auttaa erottamaan loogisen ja epäloogisen ajattelun sekä rakentavan ja negatiivisen ajattelun. Tämä on tärkeä taito, sillä monet ajatukset ja tunteet kumpuavat automaattisista reaktiomalleista.
Ajatustensa harjoittaja tarvitsee kykyä pysähtyä ja kysyä:
Miksi ajattelen näin?
Mistä tämä reaktio kumpuaa?
Onko tämä totuudellista tai tarpeellista?
Voinko muuttaa ajatuksen loogiseksi ja positiiviseksi?
Mitä tapahtuu, kun muutan ajatuksen?
Analysoimalla omia sisäisiä reaktioitaan syntyy mahdollisuus itseohjautuvuuteen ja vapautumiseen alitajuisista malleista. Ilman analysointia ei voi siirtyä pinnallisesta havainnosta syvempään oivallukseen ja muutokseen.
Analysointikyky on valon tuomista omaan tajuntaan. Se on rajajoogan harjoittajalle työkalu, jolla hän oppii ohjaamaan itseään – kuin sisäinen ajatuskompassi, joka auttaa kulkemaan kohti harmoniaa, rauhaa ja tietoista Jumalyhteyttä.
Ikuinen Itse on korkeampi henkinen olemuspuolemme. Ikuinen Itse on jumal’kipinä, joka on minussa, sinussa, jokaisessa – sama ydin, joka on yhteydessä kaikkeen elävään ja koko kosmokseen. Rajajoogan kurssissa opetetaan, että meillä kaikilla on tämä korkea olemuspuolemme jo syntymässä valmiina, mutta useimmilla ihmisillä se on uinuvana.
Rajajoogan peruskurssivaiheessa Ikuinen Itse herätetään. Ajatusjoogan mantrojen avulla Ikuista Itseä voimistetaan omassa henkisessä rakenteessa. Rajajoogan jatko-opiskelijoilla näkökulma avartuu ja harjoittamisen tarkoitus muuntuu pyyteettömäski työksi Hyvyyden voimien palveluksessa.
Ikuisen Itsen vaikuttaessa kauttamme ajattelu, tunne-elämä, puhe ja kaikki toimintamme jalostuvat. Meistä tulee Hyvyyden voimien lähettiläitä. Tämä merkitsee myös näkökulman muutosta. Se voi olla aika radikaali muutos ihmisen todellisuuskäsityksessä ja muutosvaiheissa voi tuntea eriasteisia kasvukipuja.
Ikuisen Itsen silmin katsomme kaikkia asioita Ikuisuuden ja Universumin näkökulmasta. Ymmärrämme ja näemme asiat niiden oikeissa suhteissa. Tunnemme olevamme yhtä Ikuisen Itsen kautta jokaisen lähimmäisemme kanssa.
Rajajoogan harjoittajan tajunnassa alkaa avautua tieto jumalallisesta kehityssuunnitelmasta ja universumia hallitsevista laeista. Silloin näkökulma todellakin muuttuu. Ja silloin voimme tarvita henkisen kasvuun sitoutunutta ja erikoistunutta yhteisöä, jossa uudesta kokemusmaailmastaan voi keskustella. Niin ravisuttava muutos on.
Kokemukseni on, että kun valitsen tarkastella elämää Ikuisen Itsen näkökulmasta, kaikki sekä sisäisessä että ulkoisessa maailmassani muuttuu. Sydän ja tajunta avautuvat näkemään toisin. Sama tilanne saa uuden merkityksen. Sama haaste, joka tuntui esteeltä, avautuukin nyt mahdollisuutena henkiseen kasvuun.
Luottamus ja sisäinen Ikuisesta Itsestä nouseva voima vahvistaa silloin, kun arkinen minä vapisee haasteen edessä. Kun näkökulma muuttuu Ikuisen Itsen näkökulmaksi, muuttuu myös tilanteen energia. Siinä hetkessä toimii ajatuksen, heijastuksen, magnetismin ja rakkauden lait. Kun hallitsen mieleni Ikuisen Itsen voimilla ja kyvyillä, minusta tulee levollisuuden lähde – ei vain itselleni, vaan koko tilanteelle.
Pyrkikäämme päivittäin nostamaan oman näkökulmamme korkeammaksi –lempeästi, uteliaasti, rohkeasti ja sydän avoinna.
Valitse tilanne, joka sinua tällä hetkellä vaivaa tai huolettaa. Voit myös kirjoittaa siitä.
Pohdi tilannetta kolmesta näkökulmasta:
Mitä järkevä ja johdonmukainen ajattelutapa sanoo tästä asiasta?
Mitä tilanteen nostattama tunne kaipaa? Anna sen tulla, anna olla ja anna mennä.
Mitä Ikuinen Itse näkee tässä tilanteessa? Voinko katsoa tätä hetkeä Valosta käsin?
Hengitä syvään.
Kysy vielä itseltäsi:
"Mistä näkökulmasta haluan katsoa
elämää tänään?"
Kun haluat syventyä rajajoogan harjoittamiseen ja oppia ajatusjoogamenetelmän,
ota minuun yhteyttä: elina.kakko@ajatusjooga.fi
Kun tilaat Ajatusjoogan tie uutiskirjeen, saat kuukauden teemaan sopivia rajajoogaharjoituksia.
Kiitos, kun luit heinäkuun blogin!
Elokuun blogin teemana on "Ajattelu ja kehon hyvinvointi".
Lue Ajatusjoogan Tie-blogia:
Tammikuun blogi: Matka rauhaan tässä hetkessä – tietoisen läsnäolon taito
Helmikuun blogi: Ajatuksen voima ja merkitys - ihminen on sitä, mitä hän ajattelee
Maaliskuun blogi: Looginen positiivinen ajattelutaito muutosvoimana elämässä.
Huhtikuun blogi: Oikeanlainen ajattelutapa - tie sisäiseen Rauhaan ja yhteiseen Hyvään
Toukokuun blogi: Haasteiden kautta kirkastuu tie: kohtaan – kasvan – kuljen eteenpäin
Kesäkuun blogi: Lempeys itseä kohtaan - tie sisäiseen eheyteen
Valoisin ajatuksin
Elina Kakko
rajajooganopettaja
VIA-AKATEMIA
elina.kakko@ajatusjooga.fi
Seuraa somessa Instagram, Facebook, Pinterest, YouTube, TikTok
@ajatusjooga @AjatusjooganTie
@ajatusjooga.elina
© Elina Kakko
Via-Akatemian Säätiö sr
Tilaa Ajatusjoogan Tie uutiskirje sähköpostiisi.
Saat samalla
Ajatusjoogan aloitusoppaan.
Uutiskirjeessä on mukana blogin kuukausiteemaan sopiva ajatusjoogaharjoitus!
Seuraa ja keskustele somessa
@AjatusjooganTie
@ajatusjooga
@via.akatemia
@ajatusjooga.elina