Helmikuun lisääntyvä valo herättää meissä uutta energiaa ja toiveikkuutta. Talven pimeyden väistyessä on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan ajatuksiaan – niitä sisäisiä polkuja, joita kuljemme päivittäin.
Parhaimmillaan ajatukset ovat kuin valo, joka saa pimeyden väistymään. Ajatukset voivat auttaa meitä selviämään haasteista, kirkastamaan tavoitteitamme ja löytämään merkitystä arkeemme. Ajatus on kuin kompassi, joka ohjaa suuntaamme. Se voi olla kuin hyvin viritetty soitin tai majakka myrskyisellä merellä, tuoden selkeyttä ja suuntaa elämään. Millainen ajatus toimii kuvaamallani tavalla? Looginen positiivinen ajatus (se on maaliskuun Ajatusjoogan Tie-blogin teemana).
Mutta kuinka usein annamme itsemme todella nähdä ajatusten voiman? Uskallammeko kohdata oman ajattelumme merkityksen siinä, miten näemme ja koemme itsemme, ympäristömme ja todellisuuden? Ja siinä, miten toimimme ja suhtaudumme toisiin ihmisiin?
Jokainen ihminen pohtii jossain vaiheessa elämäänsä, miten voisi hyödyntää täyden sisäisen potentiaalinsa – sen voiman ja taidon, jonka tuntee sisällään. Matka oman potentiaalin löytämiseen ja täyteen toteutumiseen voi tuntua haastavalta. Tämä johtuu muun muassa siitä, että mieleemme on tallentuneina ulkoapäin imettyjä erilaisia rajoittavia käsityksiä, ajatuksia ja ajatusmalleja. Myös psyykkiseen rakenteeseemme kuuluvat arkkityyppiset mallit haastavat meitä, kuten meissä kaikissa asuva sisäinen sabotööri.
Aivojen rakenteessa on lähtökohtaisesti negatiivinen asetus. Kirjoitin tästä tammikuun blogissa, jonka teemana on "Matka rauhaan tässä hetkessä – tietoisen läsnäolon taito".
On esitetty, että ihmisellä on 70 000 ajatusta päivässä. Ihmisellä, joka ei ole harjoittanut ajatteluaan, 95 prosenttia ajatuksista on vanhoja keho-mieli-ohjelmointeja ja 5 prosenttia hän on tietoinen siitä, kuka hän tässä hetkessä on. Osa ihmisistä elää stressitilassa jopa 70 % ajastaan. Kun monenlaiset huolestuneet ajatukset kiirivät nyt-hetkeä edemmäksi tulevaisuuteen tai taaemmaksi menneisyyteen, ihminen kokee stressiä. Potentiaalimme toteuttaminen estyy, kun olemme ensin itse hyväksyneet ja sitten riittävästi toistaneet rajoittavia ajatusmalleja. Näin mieleemme rakentuu juurtuneita tapoja ajatella ja tuntea aina samalla rajoittavalla tavalla. Hyväksymisen ja toistamisen myötä olemme vähitellen uskoneet ajatuksemme olevan totta.
Hyvä uutinen on se, että tällaiset rajoittavat uskomukset voimme muuntaa positiivisiksi ja siten uutta luovaksi voimaksi! Kun osaamme ajatella oikealla tavalla ja olla täysin hetkessä läsnä, kokemamme stressitila raukeaa ja näemme käsillä olevan elämäntilanteen rauhallisesti, järkevästi ja optimistisesti. Koemme silloin vapauttavia ajatuksia ja kohottavia tunteita. Jokainen ajatus on siis mahdollisuus saada oma positiivinen voimansa käyttöön ja voimaannuttaa myös lähimmäistä.
1. Ajatus on ensin
Muuttaaksemme olotilaamme, on muutettava ajatuksiamme. Ajatusjoogassa opit, että ennen kuin voidaan saavuttaa mitään tilaa tai suorittaa mitään tekoa, meillä on siitä ajatus. Ajatus on kaiken alku. Ajatuskoostumat ovat tiivistyneitä ajatuksia ja ne synnyttävät ominaisuuksia. Ihminen on sitä mitä hän ajattelee. Ajatukset ovat myös toiminnan edelläkävijöitä, tekojen siemeniä.
Mistä ajatukset tulevat? Esoteerisen tiedon mukaan maailmankaikkeuden tajunta on ajatusvarasto, mistä ihmisen yksilöllinen tajunta vetää magneetin tavoin itselleen sopivia ajatuksia. Tämä on helppo huomata silloin, kun mieleesi tulee ajatus, jota et koe ollenkaan omaksesi. Ajatusjoogamenetelmän avulla voimme oppia erottamaan, mistä mieleen tulevat ajatukset ovat peräisin. Opimme myös, mitä auraan mahdollisesti tulleelle epäharmonialle voi tehdä.
Ajatus on aina ensin.Voit vaikkapa tarkkailla omia tunnekokemuksiasi ja sen seurauksena syntyvää käyttäytymistäsi. Huomaat, että tunnekokemusta edeltää aina ajatus, vaikkakin se on joskus vain pieni aavistus tai häivähdys. Ajatus on kuin siemen, joka kasvaa. Useampi siemen kylvää jopa kokonaisen sadon. Ajatusten kylväminen ja seurausten kohtaaminen on havaittavissa jokapäiväisessä elämässämme, kehon tuntemuksina, mielen hyvinvointina, ihmisten keskinäisissä kohtaamisissa, ja myös siinä, kuinka yhteiskuntamme toimii.
Yhdessä kylvettävät ajatukset tuottavat runsasta ja voimakasta satoa! Siksipä ajatustemme tulisi olla loogisia ja positiivisia, jotta sato, jonka korjaamme, olisi hedelmällinen ja ravitseva. Maaliskuun blogissa kirjoitan teemasta, millaista looginen positiivinen ajattelu on ja miten looginen positiivinen ajattelutaito ja henkinen kypsyminen liittyvät toisiinsa.
2.Toinen olemukseemme sisältyvä voima on tunne
Ajatukseen liittyy aina jokin tunne. Ajatuksen ja tunteen yhdistelmä vetää samankaltaisia tai vastakkaisia tunteita puoleensa. Esimerkiksi kun tunnet kiitollisuutta, tunne kasvaa sinussa mitä enemmän kiitollisuutta tunnet, - varsinkin jos tunnet myös iloa. Jos taas tunnet irrationaalista pelkoa tai voimakasta turhautumista, se voi estää rohkeuden ja rakkauden tunteen kasvamista sinussa.
Ajatusten ja tunteiden kehässä ajatukset synnyttävät tunteita ja tunteet ruokkivat ajatuksia. Ne voimaannuttavat toisiaan. Ja näillä on luonnollisesti vaikutusta siihen, miten ihminen voi, toimii ja käyttäytyy. Sinulle on mahdollista puuttua tähän voimapeliin! Taitava ajattelija tosin osaa kääntää ajattelutilanteen suotuisaan suuntaan.
Tunteeseen liittyy erottamattomasti myös keho. Muista, että ajatus on ensin. Järkevien ja johdonmukaisten ajatusten avulla voimme nousta negatiivisen tunteen yläpuolelle. Näin voimme estää negatiivisen tunteen energian kiinnittymisen kehoon.
Positiivinen ajatus toimii terveyttä edistävänä voimana. Ajatusten, tunteiden ja kehon välillä on jatkuvaa vuorovaikutusta. Siksi on hyvä harjoitella positiivisten, meitä kaikkia kohottavien tunteiden vaalimista. Tieteellisin menetelmin on havaittu, että tunne muuntaa magneettista energiakenttäämme.
Siispä ”Pidä aura aina iloisena ja harmonisena”, - näin opetti Kirjeopisto Vian toinen perustajaopettaja, ajatusjoogamenetelmän kehittäjä Mirja Salonen.
3. Tahto on olemuksessamme oleva hyvin suuri voima
Tahtoon sisältyy valtava määrä toteuttavaa energiaa. Siinä on voimaa. Kun katselet ihmisten välisiä suhteita ja maailman tapahtumia tahdon toteuttamisen näkökulmasta, huomaat, että tahto ja voima ovat tekijöitä, joista käymme kauppaa. Joillakin tahtoa ja voimaa on enemmän kuin toisilla. Tahtovoimat keskittyvät ja kokoontuvat, koska niissä on magnetisminsa.
Meidän tulee oppia kohdentamaan ja käyttämään tahtoamme ja siihen liittyvä voimaa oikein. Vain siten yksilön ja myös kansakunnan henkinen kehitys etenee oikeaan suuntaan. Tahto voi ilmentää negatiivista tai positiivista energiaa. Ajatusjoogamenetelmässä tahto on positiivinen henkinen voima ja voimavara.
Harjoitus: Ajatusten tutkiminen ja tietoinen ohjaaminen
Ajatukset muovaavat tapaamme nähdä ja kokea itsemme, toisemme, ympäristömme ja maailman. Jokainen ajatus on energiaa, joka vaikuttaa tunteisiimme, päätöksiimme ja elämämme suuntaan. Tämä harjoitus auttaa sinua tulemaan tietoiseksi ajatuksistasi ja ohjaamaan niitä tietoisesti kohti rauhaa, selkeyttä ja kasvua.
1. Päivän ajatusten tarkastelu
Kysy itseltäsi päivän aikana tai illalla päivän tapahtumia tarkastellessasi:
Mitä ajatuksia minulla on juuri nyt?
Mitä ajattelin päivän aikana?
Miltä nämä ajatukset saavat minut tuntemaan?
Voinko havaita ajatteluni ja tunteideni välisen yhteyden?
Miten nämä ajatukset vaikuttavat tekoihini ja vuorovaikutukseeni muiden kanssa?
2. Ajatusten tutkiminen ja uudelleen suuntaaminen
Kun tunnistat ajatuksen, kysy itseltäsi:
Onko ajatus totta vai pohjautuuko se vanhoihin uskomuksiin, oletuksiin tai tottumuksiin?
Tukeeko tämä ajatus hyvinvointiani ja henkistä kasvuani?
Jos ei, miten voisin muotoilla tämän ajatuksen uudelleen? Esimerkiksi muuttamalla itseään moittivan ajatuksen lempeäksi ja rakentavaksi.
3. Ajatusten tietoinen ohjaaminen
Pohdittavaksi: Millaista olisi ajatteluni, jos tietoisesti valitsisin joka päivä ajatuksia, jotka tukevat minua ja muita?
Miten konkreettisesti valitsen ajatukseni, jotka ovat auttavia, tukevia ja rakentavia?
Ajattelutaidon oppiminen tarkoittaa sitä, että opimme paitsi ajattelemaan myös toimimaan tilanteen edellyttämällä ja oikealla tavalla. Kun oppii uutta luovan ajattelutaidon, saa etäisyyttä arkipäiväistyneeseen negatiivisen ajattelun kierteeseen ja vähitellen muuntamaan vanhan tavan ajatella ja kokea todellisuutta.
Oikein ohjatut loogiset positiiviset ajatukset auttavat itseä ja muita kulkemaan omaa Tietä parhaalla mahdollisella tavalla ja ne kirkastavat tajuntaa. Kirkas tajunta on vastaanottavainen korkeimmalle Viisaudelle. Kirkkaiden ja selkeiden positiivisten ajatusten avulla tajunta voi nousta hyvin korkeaan tilaan. Oman kokemukseni mukaan ajatus ei enää silloin ole tavallinen mentaalinen kielikuva, vaan se on hyvin korkea kanssaluomisen tila. Siinä on ajatuksen voima ja merkitys. Se on taito, jonka voit oppia.
Ajatusjoogan Tie -uutiskirjeessä saat ajatusjoogaharjoituksia blogin teeman mukaisesti. Tilaa uutiskirje ja saat samalla itsellesi Ajatusjoogan aloitusoppaan.
Ajatusjoogakoulu: yhdessä oivaltamisen voima
Ajatusjoogakoulu on ryhmäopetusta, joka tarjoaa osallistujille tilan syventyä ajatusjoogan harjoituksiin yhdessä muiden kanssa. Tämä yhteisöllinen lähestymistapa tuo mukanaan uusia näkökulmia ja mahdollisuuden jakaa oivalluksia.
Osallistujat ovat kertoneet, että ryhmässä keskustelu avasi heille uusia näkökulmia omaan elämään, itseensä, ihmissuhteisiin ja maailman tapahtumiin. Yhteisön tuki ja oivallukset tekevät oppimiskokemuksesta entistä rikkaamman.
Uusi ajatusjoogakoulu-ryhmä aloittaa hybridinä 15.2.25!
Ohjaaja: KM, rajajooganopettaja, jooganopettaja SJL Elina Kakko
Kokoontumiset: kerran kuukaudessa lauantaisin klo 11–13.30. Kevätlukukaudella ryhmä kokoontuu neljä kertaa helmi-toukokuussa 15.2., 22.3., 26.4. ja 24.5. ja syyslukukaudella viisi kertaa elo-joulukuussa. Yhteensä yhdeksän kokoontumiskertaa. Jos opiskelija ei pääse mukaan kokoontumiskertaan, hän saa videotallenteen katsottavaksi.
Kurssikirja: Tyyne Matilainen ja Mirja Salonen, Kirjeopisto Vian rajajoogan kurssi. Kymmenen opetuskirjettä. Toimittanut Terttu Seppänen. Uuden Safiirin Aikakauskirja 2 2019. Via-Akatemian säätiö sr. Kirja on saatavana yksi- ja kaksiosaisena. Kirjan voit tilata ohjaajan kautta.
Ajatusjoogakoulun opiskelusuunnitelma: kurssilla opiskellaan Kirjeopisto Vian rajajoogan kurssia ja sen sisältämää ajatusjoogamenetelmää.
Rajajoogan kurssin opiskelun ja ajatusjoogamenetelmän harjoittamisen tavoitteena on
o sisäinen rauha
o mielentyyneys
o keskittymiskyky
o looginen positiivinen ajattelutaito
o luonteen jalostuminen
o harmoniset ihmissuhteet
o tajunnan avartuminen
o tietoinen yhteys Ikuiseen Itseen.
Ajatusjoogakoulussa opiskelemme Kirjeopisto Vian rajajoogankurssin edeten systemaattisesti ensimmäisestä opetuskirjeestä kymmenenteen. Opit ajatusjoogamenetelmän perusteet. Käymme yhdessä läpi opetuskirjeiden tematiikkaa, keskustelemme henkisen tien mahdollisuuksista ja haasteista ja teemme ajatusjoogaharjoituksia.
Sinä saat yleistä ohjausta harjoitteluusi ja ryhmän tukea henkiseen kasvun kysymyksissä. Tarvittaessa voit pyytää henkilökohtaista ohjausta rajajooganopettajalta. Yksilöllinen etenemistahti kurssissa on mahdollista ja suositeltavaa.
Kokoontumiskertojen teemat:
1. Jokainen ajatus muuttaa ihmistä sisältönsä viitoittamaan suuntaan. Tahto ja positiivinen
ajatus positiivisen muutoksen käynnistäjänä.
2. Sisäisen harmonian ylläpitäminen.
3. Luonteen vahvuuksien löytäminen ja keskeneräisten luonteen ominaisuuksien positivisoiminen.
4. Universaali näkökulma oman luonteen kehittämiseen.
5. Yhteyden voimistaminen ja tietoinen yhteys Ikuiseen Itseen.
6. Ihmissuhteiden tasapainottaminen. Ajatussillat ihmisten välillä.
7. Ihmisten välisten ajatussiltojen kunnostaminen.
8. Luonnontasojen ymmärtäminen ja tietoinen, positiivinen elämäntapa.
9. Tietoinen työskentely hyvän voimistamiseksi ympäristössämme.
Toteutus: hybridiopetuksena Kemissä Silta ry:n toimitiloissa os. Pohjoisrantakatu 14 ja etäyhteydellä Meet-alustalla.
Osallistumismaksu:
Kevätlukukausi: 100 € yhdessä erässä / 110 € kahdessa erässä / 30 € kerta
Syyslukukausi 125 € yhdessä erässä / 135 € kahdessa erässä / 30 € kerta
Sisältää mahdollisuuden henkilökohtaiseen ohjaukseen ja keskusteluun!
Olet lämpimästi tervetullut mukaan!
Kiitos, kun luit helmikuun Ajatusjoogan Tie-blogin.
Valoisin ajatuksin
Elina Kakko
rajajooganopettaja
VIA-AKATEMIA
elina.kakko@ajatusjooga.fi
© Elina Kakko, Via-Akatemian Säätiö sr
Tilaa Ajatusjoogan Tie uutiskirje sähköpostiisi.
Saat samalla
Ajatusjoogan aloitusoppaan.
Uutiskirjeessä on mukana blogin kuukausiteemaan sopiva ajatusjoogaharjoitus!
Seuraa ja keskustele somessa
@AjatusjooganTie
@ajatusjooga
@via.akatemia
@ajatusjooga.elina