Looginen positiivinen ajattelutaito muutosvoimana elämässä

Positiivista ajattelua ja suhtautumista on varmasti moni meistä harjoittanut ainakin jossain vaiheessa elämäänsä.

Päivästä toiseen monet yrittävät ajatella positiivisesti.


Nykymaailman tilanne asettaa positiivisuuden koetukselle. Ehkä herää kysymys, onko epärealistista ajatella positiivisesti tällaisena aikana, kun maailma, luontomme ja kansakunnat ovat suurien muutosten pyörityksessä ja tulevaisuuden kuvat ovat jopa dystooppisia?


Kyllä, me tarvitsemme positiivisuuden muuntavaa voimaa!

Siksi siitä puhutaan nykyään paljon, koska tarve on tunnistettu.

Mutta pelkkä positiivisuus ei todellisuuden muutosvoimana riitä!


Ajattelumme ja tietoisuutemme muutosaikana tarvitsemme positiivisuuden kumppaniksi loogisuuden, jotta ajattelumme ohjautuu oikealla, viisaalla, johdonmukaisella ja järkevällä tavalla.

Tarvitsemme myös erottelukykyä ja kykyä hahmottaa kokonaisuuksia

eri näkökulmista. Loogisessa ja positiivisessa ajattelutaidossa yhdistyvät kaksi tietoisuutemme voimaa rakentavaksi toiminnaksi maailmassa.

Kirjeopisto Vian rajajoogan syvempi näkemys positiivisuudesta

Positiivisuus usein samaistetaan myönteisyyteen. Se on sitäkin. Kirjeopisto Vian rajajoogan kurssissa positiivisuudella on kuitenkin myös laajempi ja henkinen sisältö: positiivisuus ymmärretään rajajoogassa sekä myönteisyytenä että hyvin korkeana henkisenä toimintona ja laatuna. Positiivisuus on yläkäsite kaikille harmonisille, eheyttäville, rakentaville ja hyville voimille. Positiivisten omaisuuksien ”koti” on hyvin korkealla tietoisuuden tasolla. Ne ovat siellä ideoina, täydellisinä ”henkinä”. Voimme ajatella, että otamme ajattelemalla ja tuntemalla esimerkiksi ilon, rohkeuden tai optimistisuuden henkeä itseemme. Rajajoogassa positiivisuus nähdään ihmisen jumalallisena puolena ja harmoniaa luovana voimana. Positiivisuus on meissä oleva hyvyyden voima.


Rajajoogan maailmankuvaan sisältyy ajatus kaiken ykseydestä. Myös ajattelumme on ”yhtä”. Ajattelemme yhdessä! Olemme yhteydessä toistemme ajatteluun ja ajatuksiin. Elämme kollektiivisen ajattelun verkostossa. Tämän sisäistäminen on ihmiskunnan suuri oppiläksy. Pääsemme henkisessä kehityksessä eteenpäin, kun ajattelun ykseys tulee ymmärretyksi.


Rajajoogan kurssissa sanotaan, että ihminen ottaa vastaan kosmisen ajatussäteilyn virtoja ja tiivistää niitä omalla yksilöllisellä tavallaan. Hän muovaa ajatuksia, - ja lähettää niitä takaisin kosmiseen tajuntaan, missä samalle aaltopituudelle viritetyt aivot ottavat niitä vastaan.


Minusta tämä selitys on erittäin järkeenkäypä. Ajatusten liikkumisen kollektiivisessa tajunnassa huomaa, kun itse takertumattomuuden mielentilassa katsoo maailman tapahtumia ja seuraa ihmisten reaktioita niihin. Samalla tavalla ajattelevat ihmiset kokoontuvat yhteen ja vahvistavat toistensa ajattelumalleja. Konkreettinen kokemus ajatusten liikkumisesta ja ”tarttumisesta” omaan tajuntaan on myös se, ettei tunnista jotakin ajatusta omakseen. Ajatusjoogassa on mantroja itsensä suojaamiseen ja puhdistamiseen. Rajajoogafilosofian opiskeleminen ja ajatusjoogamenetelmän harjoittaminen antavat hyviä keinoja ajatusmaailman toiminnan ymmärtämiseen.

Miten positiivinen ajatus muuttuu teoksi?

Meidän tulee oppia istuttamaan loogisia positiivisia ajatussiemeniä, sillä olemme kaikki vastuussa toisistamme ja maapallostamme. Saako sitten ollenkaan olla negatiivinen? Käytännön elämässä tarvitaan myös negatiivista lauselogiikkaa, mikä tarkoittaa sitä, että negatiivinen ajatus tai tunne kumoutuu negatiivisuudella. Tätä tarvitsemme kiperissä tilanteissa, joissa kohtaamamme negatiivisuus ilmenee hyvin vahvana. Negatiivista lauselogiikkaa ei kuitenkaan käytetä ajatusjoogan mantroissa, koska harjoituksen tavoitteena on positiivisuuden voimistaminen. (Negaation kohtaaminen on Ajatusjoogan Tie-toukokuun blogin teemana, joten pysy kuulolla!).


Kun todella ajattelemme positiivisesti, olemme tajunnallisuudessamme yhteydessä jumalalliseen puoleemme. Positiivisesta ajatuksesta syntyy ihmiselle positiivinen kokemus, joka on positiivinen tunne-elämys. Ajatus ja tunne yhdistyvät ihmisen elämyskokemuksessa. Kehollisuus on myös läsnä, sillä ajatukset ja tunteet vaikuttavat kehon toimintoihin. Siten positiiviset ajatukset vaikuttavat suoraan keho-mieleemme ja antavat optimista sytykettä koko elämälle. Syntyy positiivisia tekoja. Positiivinen ajatus on jo positiivinen teko! Eli ajattele positiivisesti, niin teet positiivisia tekoja.


Positiivisen tietoisuusketjun voi kuvata näin:

Ymmärrys siitä, että ajatus on ensin > positiivinen ajatus > positiivinen tunne-elämys > kehollinen kokemus > positiiviset ja rakentavat teot > oikealla tavalla toimivan yhteiskunnan tukeminen

Loogisuus ja positiivisuus – tasapainoista ajattelua

Kun positiiviseen ajatteluun lisätään toinen voima loogisuus, ihmisen olemuksessa yhdistyvät positiivisuuden henki ja oikeanlainen johdonmukaisuus: positiivisuuden lisäksi ajattelu on johdonmukaista ja järkevää.


Myönteinen tunnesäätely ja johdonmukainen ajattelu tukevat toisiaan. Tämä luo selkeyttä tajunnallisiin prosesseihin. Ja sitä me juuri tarvitsemme muuttuvassa maailmankuvassamme: selkeyttä ja kirkkautta ajatteluumme!


Positiivisuuden ja loogisuuden yhdistäminen omassa ajattelussa on tärkeä taito. Fysiologisena tapahtumana käytössämme on silloin aivojen eri osia, ja aivot toimivat silloin holistisella tavalla. Ajatustyömeditaatiossa aivopuoliskojen erilaiset toiminnot ovatkin yhtä aikaa aktiivisina: loogisuus, kieli, abstrakti ajattelu, myönteinen tunne, kokonaisvaltainen ajattelu ja keskittyminen.


Myönteinen ja positiivinen tunne vahvistaa aivojen ja sydämen koherenssia yhteyttä. Kun ajattelussa yhdistyy loogisuus ja positiivinen tunne, aivotoiminta synkronisoituu sydämen rytmin kanssa – voimme siis kirjaimellisesti ajatella sydämellä. Taito ajatella myönteisesti ja johdonmukaisesti luo sekä toivoa (myönteinen tunne) että selkeyttä (johdonmukainen ajattelu) meneillä olevaan elämäntapahtumaan tai askarruttavaan asiaan. Loogisuus ja positiivisuus eivät sulje pois toisiaan, vaan oikealla tavalla käytettynä ne toimivat yhdessä, eheyttävällä tavalla, - joustavasti, ilman niin sanottua toksista pakkopositiivisuutta.


Loogisuus on myös hyvin korkea tietoisuuden tila, niin kuin positiivisuuskin on. Mitä tarkoittaa korkea tietoisuuden tila? Oman kokemukseni mukaan se on ymmärryksen laajentunut tila, jossa voin ”nähdä” tilanteet, asiat ja tapahtumat universaalisten lakien toteutumana. Se on mielen kirkastumisen tila – kykyä tarkastella elämää syvemmästä perspektiivistä.


Miten loogisuus liittyy tähän? Olen törmännyt käsitykseen, että loogisuus olisi vain arkista, älyllistä, mentaalia toimintaa. Se on sitäkin ja meille hyvin tarpeellista mielen toimintaa. Mutta jos ajattelemme, mistä sana loogisuus tulee, niin ymmärrämme, että sillä on paljon korkeammat ulottuvuutensa tietoisuudessamme.


Avainsana on Logos. Wikipedian mukaan ”filosofiassa kreikan kielen sanaa logos on käytetty eri aikoina useissa erilaisissa merkityksissä. Herakleitos Efesoslainen (535–475 eaa.) käytti kreikan sanaa kuvaamaan kaikkeuden perimmäistä alkusyytä. Herakleitos tarkoitti sanalla todellisuuden järjestävää periaatetta, joka hallitsee kaikkea ja luo kaiken yhteyden. Tässä yhteydessä sana tarkoittaa ennen kaikkea järkeä. Toinen merkitys, jossa Herakleitos käyttää sanaa, on luonnonlaki. Kreikkalaiset eivät erotelleet Herakleitoksen aikaan ihmisyhteisön lakeja ja luonnonlakeja toisistaan. Tämän oikeuskäsityksen mukaan oikeus on yhteinen sekä ihmisille että luonnolle. Sokrateen, Platonin ja Aristoteleen aikana kreikan kielen sanaa logos käytettiin kuvaamaan inhimillistä järjenkäyttöä. Platonin mukaan todellisuus voidaan ymmärtää järjen avulla. Tämän vuoksi todellisuus on myös järjestynyt järjen periaatteiden mukaisesti. Stoalaiset (n. 300 eaa.) filosofit seurasivat tulkinnassaan Herakleitosta. Stoalaiset korostivat sanan asemaa kaikkeutta järjestävänä periaatteena ja samaistivat sen toisinaan jumalaan. Kyseessä oli rationaalinen jumalallinen voima ja järjen periaate (nous). Se ohjasi luontoa, ja sen mukaan ihmisen tuli elää elämänsä.”

Looginen ja positiivinen ajattelutaito muutosvoimana elämässä

Rajajoogan kurssissa looginen positiivinen ajattelutaito on yksi koko kurssin läpäisevä ”punainen lanka”. Toisteltavat mantrat eli ajatuskaavat on rakennettu muodoltaan ja sisällöltään positiivisiksi. On hyvä muistaa se, että mantran täytyy olla sisällöltään ja muodoltaan looginen positiivinen, ilmentää positiivisuutta arvokkaimmalla mahdollisella tavalla ja kantasanojen on oltava positiivisia. Tällä tavalla rakennettu ajatus ja siihen liitetty kohotettu emootio toimivat tehokkaasti yhdessä. Kun ajatusjoogan harjoittaja on sisäistänyt positiivisen lauselogiikan, hän voi rakentaa mantroja myös itse.


Rajajoogan peruskurssi sisältää kymmenen opetuskirjettä ja se etenee loogisesti ja systemaattisesti opiskelijan henkistä kehitystä ohjaten. Kirjeopisto Vian rajajoogan peruskurssin opiskeleminen kestää 2–3 vuotta riippuen yksilöllisestä etenemistahdista. Monet ovat opiskelleet kurssia pidempään, useita vuosia. Henkistä kasvuaan ei kannata kiirehtiä, vaan on hyvä antaa itsensä kypsyä ja tajuntansa avartua vähitellen. Siksi muissakin rajajoogamenetelmissä on suositeltu asteittaista ja rauhallista etenemistä.


Ajatusjoogassa


· Ajattelutaito on ajatusten ja ajattelun käyttöä oikealla tavalla. Oikea ajattelutapa on oikeaa ihmisen itsensä ja lähipiirinsä sekä laajemmalti yhteiskunnan ja ihmiskunnan kannalta. Hyvä ajattelutaito lisää hyvinvointia itsessä ja ympäristössä. Oman kokemukseni mukaan looginen positiivinen ajattelutaito auttaa kohtaamaan arjen ja henkisen kasvun haasteet ja harmonisoimaan kohdattavia tilanteita itsessä ja ympäristössä.


· Ajatukset ovat ihmisen tajunnallisuutta: ihmisen tietoisuutta itsestään ja ympäristöstään. Ajattelun avulla ihminen tunnistaa, säätelee, prosessoi ja ohjaa ainutlaatuisia ja yksilöllisiä kokemuksiaan. Looginen positiivinen ajattelutaito antaa hyvän lähtökohdan realistiselle itsereflektiolle. Loogisuus on johdonmukaisuutta ja järkevyyttä, positiivisuus on kohottava tunne, joka kannustaa kehittämään itesään ja auttamaan myös muita.


· Tunteet ja ajattelu toimivat yhdessä, ja tahdon kanssa ne luovat toimintaa. Tunteet auttavat tunnistamaan tiloja itsessä ja ympäristössä sekä toimimaan ihmisten kanssa. Anteeksipyyntö on rajajoogan kurssissa keskeisessä asemassa: kun ihminen pyytää, antaa ja saa anteeksi, siinä hetkessä yhdistyvät ajattelu ja tunne syvällisellä ja aidolla tavalla.


· Keho on jatkuvassa vuorovaikutussuhteessa ajattelun ja tunteiden kanssa ilmentäen niitä fyysisellä tasolla. Kehon orgaaniseen tapahtumiseen voidaan vaikuttaa loogisen ajattelun ja positiivisten tunteiden avulla: vaikutus tapahtuu hermoston kautta.

Esimerkki: Liisan polku kohti henkistä kasvua

Fiktiivisenä esimerkkinä meillä on Liisa, joka on havainnut itsessään tarpeetonta vihaisuutta toisia ihmisiä kohtaan, mikä häiritsee häntä ja vaikuttaa elämään. Hänessä on syntynyt tarve tehdä luonteenpiirteelleen jotain. Esimerkki-Liisa alkaa tehdä ajatusjoogaharjoituksia ohjeiden mukaan. Hän myös opiskelee Kirjeopisto Vian rajajoogafilosofiaa, mikä käynnistää pohdiskelevan tajunnallisen prosessin.


Hän on valinnut ajatusjoogan mantroista lempeyttä ja ystävällisyyttä voimistavat mantrat. Hän tekee tietoista ajatustyömeditaatiota lempeyttä ja ystävällisyyttä itsessään sytyttäen. (Rajajoogan kurssin III opetuskirjeessä on monia positiivisia luonteenominaisuuksia sytyttäviä mantroja, joista voi valita itselleen sopivimmat).


Esimerkki-Liisa ymmärtää nyt sen, että tarpeeton vihaisuus on reaktiivisuudessaan peräisin alemmilta reaktiotasoilta ja että ajatusjoogaa harjoittaessaan hän vahvistaa henkistä, positiivista puoltaan. Edetessään opetuskirjeissä pidemmälle hän alkaa nähdä ihmissuhteiden merkityksiä laajemmalti, henkisestä viisaudesta käsin.


Merkityssuhteet syventyvät henkisen kasvun myötä. Liisan ymmärrys lisääntyy pohdiskelun ja itsensä tutkimisen ja itsetiedostuksen myötä.

Esimerkki-Liisa ymmärtää ajatustensa ja tekojensa vaikutuksia ja alkaa tietoisesti muuttaa ajatus-, tunne- ja toimintamallejaan. Eli tajunnalliset sisällöt organisoituvat uudelleen itsen ja elämäntilanteisuuden järkevän ja positiivisen havainnoinnin vaikutuksesta.


Mantrassa käytetystä hyveestä tulee nyt elämänarvo, ”elämän johtotähti”. Hän voi positiivisen, loogisen ajattelutaidon avulla, eli lempeyttä ja ystävällisyyttä vahvistavin mantroin, tuoda ihmissuhteisiin viisautta, järkeä ja positiivista tunnetta ja näin muuttaa merkityssuhdettaan ihmissuhdetilanteeseen tai tiettyyn ihmiseen.


Liisa on tuonut ihmissuhteisiin nyt positiivisen rakennetekijän.

Vihaisuuden lempeydeksi ja ystävällisyydeksi muuntanut Liisa saa aivan varmasti positiivista henkistä voimaa toimimiseen ihmisten kanssa. Tämä tietysti vaikuttaa hänen kokemukseensa ja kasvattaa motivaatiota eettiseen toimintaan laajemmaltikin. Liisa on havainnut ja ymmärtää, miten uusi ajatustapa vaikuttaa häneen itseensä sekä hänen suhteeseensa ympäristöönsä.


Liisa on käynyt läpi henkisen kasvun prosessin ja sytyttänyt psyykkis-henkisessä tajunnallisuudessaan ystävällisyyttä ja lempeyttä. Hän kuitenkin inhimillisyydessään huomaa, että joitakin negatiivisuuden ituja on tajuntaan jäänyt. Liisa oivaltaa, että niin reallisuudessa saa olla ja pehmentää tilanteita terveellä huumorilla. Liisa voi kuitenkin jatkaa tajunnallista prosessiaan yhä syvemmälle sisäiseen Itseensä, - ja prosessin syklisyys jatkuu yhä syvemmältä itseään tukien, uusia merkityssuhteita luoden ja uutta itsestään ja maailmankuvastaan oivaltaen.


Mitä tapahtui, kun ajatusmalli muuttui?


✔️ Hän tiedosti elämää ja ihmissuhteita haittaavan ajattelumallinsa.

✔️ Hän tahtoi alkaa harjoittaa ajatuksiaan muuntaakseen ajatuksen ja tunteen kehän.

✔️ Hän huomasi ajattelumalliensa muuttuvan harjoittelun vaikutuksesta.
✔️ Hän sisäisti harjoituksen, jolloin tunteet alkoivat seurata uusia ajatuksia.
✔️ Käytännön elämässä ihmissuhteet muuttuivat harmonisemmiksi.
✔️ Hänen sisäinen tilansa tasapainottui ja hän koki enemmän rauhaa arjen tilanteissa sekä myös kehossaan.


Liisan tarina osoittaa, että muutos tapahtuu vähitellen, ajatus kerrallaan. Hän aloitti tietoisella valinnalla ja harjoituksella, ja ajan myötä hänen tajuntansa alkoi muovautua uuteen suuntaan.


Näin toimii looginen positiivinen ajattelutaito muutosvoimana elämässä.


Liisan ajattelutavan muutos ajatusjoogan tavoitteiden valossa

Sisäinen rauha ja mielentyyneys

Liisa havaitsi vihaisuutensa ja tunnisti, että se ei ollut hänen henkiselle kehitykselleen hyödyllistä. Hän alkoi tietoisesti harjoittaa ajatusjoogaa ja valitsi lempeyttä ja ystävällisyyttä tukevia mantroja. Harjoituksen myötä hän oppi rauhoittamaan mielensä ja säätelemään reaktioitaan – tämä on keskeinen askel kohti mielentyneyttä.


Ajatusten hallinta ja keskittymiskyky

Liisa alkoi havainnoida ajatuksiaan ilman takertumista ja valita tietoisesti rakentavampia ajatusmalleja. Hän ymmärsi, että vihaisuus oli reaktiivinen tunne, joka kumpusi syvemmistä ajatusmalleista. Tietoisten ajatusjoogaharjoitusten avulla hän kehitti keskittymiskykyään ja ajattelun hallintaa, jolloin hänen mielensä ei enää lähtenyt automaattisesti negatiivisiin ajatuskierteisiin.


Looginen positiivinen ajattelutaito

Liisa ei vain yrittänyt olla ”pakonomaisen positiivinen”, vaan yhdisti myönteisyyden ja loogisuuden. Hän käytti ajatusjoogamenetelmää systemaattisesti, jolloin hänen ajattelunsa muuttui sekä positiiviseksi että johdonmukaiseksi. Positiivinen ajattelu ei ole pelkkää optimistista ajattelua, vaan se perustuu loogiseen, rakentavaan ja käytännölliseen ajatteluun.


Luonteen jalostuminen ja harmoniset ihmissuhteet

Kun Liisa harjoitti ajatusjoogaa, hänen luonteenpiirteensä alkoivat muuttua – vihaisuus ei enää hallinnut häntä. Hän alkoi vastata tilanteisiin viisaammin ja myötätuntoisemmin, mikä paransi hänen ihmissuhteitaan. Tämä on yksi ajatusjoogan tavoitteista: luonteen jalostuminen ja harmonian luominen sekä itsessä että ympäristössä.


Tajunnan avartuminen ja yhteys korkeimpaan Minään

Edetessään harjoituksissaan Liisa alkoi nähdä tilanteet laajemmasta näkökulmasta. Hän ymmärsi, että hänen reaktionsa eivät olleet vain hänen omiaan, vaan osa laajempaa ajatuskenttää – kollektiivista tajuntaa. Tämä tietoisuus vahvisti hänen yhteyttään korkeampaan Minään, sillä hän alkoi tehdä valintoja viisauden, eikä tunteiden impulssien pohjalta.


Liisan polku on ajatusjoogan polku: Hänen matkansa osoittaa, kuinka ajattelun laadun muutos muuttaa koko elämää sisältä ulospäin.


Oikein suunnattu ajatustyö on avain henkiseen kasvuun. Hänen matkansa jatkuu yhä syvemmälle kohti avartuvaa oivallusta.


Positiiviseen ajatukseen sisältyy hyve,

joka luo sen mukaista toimintaa.


Ajatusten tulee olla sellaisia, että ne toteutuneina ilmentävät positiivisuutta

arvokkaimmalla mahdollisella tavalla.


Miten sinä voisit tänään harjoittaa

loogista positiivista ajattelua?

Ehkä valitsemalla yhden ajatusmantran

ja kokeilemalla sen vaikutusta ajatuksiisi?


Tilaa Ajatusjoogan Tie-uutiskirje, siellä on blogin teeman mukainen ajatusjoogaharjoitus.

Kiitos, kun luit maaliskuun Ajatusjoogan Tie-blogin.

Huhtikuun blogin teemana on "Mitä on oikeanlainen ajattelu?"


Lue tammikuun blogi: Matka rauhaan tässä hetkessä – tietoisen läsnäolon taito

Lue helmikuun blogi: Ajatuksen voima ja merkitys - ihminen on sitä, mitä hän ajattelee


Valoisin ajatuksin

Elina Kakko

rajajooganopettaja

VIA-AKATEMIA

elina.kakko@ajatusjooga.fi

© Elina Kakko, Via-Akatemian Säätiö sr

Tilaa Ajatusjoogan Tie uutiskirje sähköpostiisi.


Saat samalla

Ajatusjoogan aloitusoppaan.


Uutiskirjeessä on mukana blogin kuukausiteemaan sopiva ajatusjoogaharjoitus!

Seuraa ja keskustele somessa

@AjatusjooganTie

@ajatusjooga

@via.akatemia

@ajatusjooga.elina